Sport activiteiten > Padellen > Padel regels

Padel regels

Padel is de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit en is dan ook één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Wil jij een serieus potje padellen? Bereid je dan vast voor met de spelregels en puntentelling!

Padelregels zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Hierdoor is de sport toegankelijk voor spelers van elk niveau. Padel lijkt op een combinatie van tennis en squash.

Een padelbaan bestaat uit twee speelhelften gescheiden van elkaar door het net. Elke speelhelft beschikt over twee servicevakken en een achterveld. Kenmerkend voor padel is de glaswand rondom de baan.

Padel speel je als dubbelspel, maar het is ook mogelijk om padel één tegen één te spelen. De padel spelregels lijken op een aantal uitzonderingen na erg op die van tennis. Het grootste verschil met tennis is de mogelijkheid de glaswand te gebruiken wat padel een erg snelle en spectaculaire sport maakt.

JA, IK WIL PADELLEN!

Reserveer via onze padel app.

Padel bij Hal22

of download de app

Spelregels padel

De spelregels van padel lijken dus veel op die van tennis! Elke pot begint met de opslag, meestal gevolgd door een rally. 

In tegenstelling tot tennis, is het bij padel verplicht om onderhands te serveren. Je laat de bal op de grond stuiteren en slaat hem, na de stuit, diagonaal in het servicevak van de tegenstander. De serveerder begint een game altijd op de rechterkant van het veld.

Vervolgens serveer je vanuit links, daarna weer rechts enzovoort. De opslag mag het net niet raken en moet in het vak schuin aan de andere kant de grond raken. De bal mag na de stuit het glas raken, maar niet het hek, dan is de service uit.

Net als bij tennis mag de bal 1x stuiteren, niet 2x. Je mag de bal ook voor de stuit terugslaan. Na het stuiteren mag de bal wel het glas of hek raken, vervolgens moet je de bal uit de lucht terugslaan, hij mag immers niet een 2x keer op jouw helft stuiteren. Sla je de bal rechtstreeks tegen het glas of hek, dan is die uit.

Padelregels in praktijk brengen?

Wil jij padel spelen? Met 10 gloednieuwe padel binnenbanen is HAL22 een waar walhalla voor padelfanaten. Reserveer een baan en geniet van al onze faciliteiten!

Speel jij voor het eerst? Geen probleem! Het is mogelijk om bij ons een racket te huren en ballen aan te schaffen. Wil jij meer uitleg over de padel regels en de basis technieken onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor een van onze padelclinics!

Puntentelling padel

De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis. Je kan zelf afspreken hoeveel sets jullie willen spelen. Gebruikelijk is dat padelwedstrijden worden gespeeld volgens best of three. Dit wil zeggen, de partij die als eerste twee sets heeft, wint de wedstrijd.

Hieronder een overzicht van hoe je een set speelt.

  1. Sets win je door games te winnen. 
  2. Een game win je door punten te scoren.
  3. Punten scoor je wanneer de bal twee keer op de helft van de tegenstander stuit, of wanneer de tegenpartij een fout maakt. 
  4. De puntentelling gaat als volgt. 15-30-40-game. Bij een gelijke stand van 40-40 is het, net als bij tennis, deuce. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
  5. Een set win je door door 6 games te winnen. Ook hier geldt dat de set enkel gewonnen kan worden bij twee games verschil. Bij 6-5 volgt dus nog een game en kan de set gewonnen worden met 7-5 of wordt het 6-6. Bij 6-6 volgt een tie-break.
  6. In een tiebreak worden 7 gewonnen punten gespeeld. Ook hierbij win je de game, en dus set, alleen met een puntverschil van minimaal twee.
  7. De partij die als eerst twee sets heeft gewonnen. Wint, volgens het best of three concept, de wedstrijd!